Patricia Ooms

Patricia Ooms is sinds 2016 directeur van emancipatiecentrum Dona Daria, dat zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan en mag meedoen.

“Een inclusieve samenleving begint ermee dat je niet verwacht dat een ander is zoals jij, en doet zoals jij. Je ziet dat vaak bij mensen die invloed willen uitoefenen: ik ben zo, dus ik verwacht dat ook van een ander. We hebben nieuwe levensvaardigheden nodig. En we moeten tradities doorbreken. Tradities zijn echter moeilijk te veranderen, dat gaat met kleine stappen. Dona Daria wil daarvoor graag de kracht van jonge mensen in de samenleving gebruiken. Zij staan anders in het leven. Wij moeten de deuren openen voor die nieuwe generatie, zodat we tradities kunnen doorbreken.”
“Ik zie bijvoorbeeld dat vrouwen vaak alles onder controle willen hebben. Daardoor trekken we veel naar ons toe en geven we geen ruimte aan de ander. We runnen het huishouden, het gezin, ons werk, de vriendenkring – alles moet onder controle zijn. Laat sommige dingen gewoon los, er komt vanzelf wel een nieuwe oplossing. Ook dat is iets wat we moeten leren, een gewoonte die we moeten doorbreken.”